in

Bogdan Neagu, actor la Atena: ”De fiecare dată când ajung în România mă simt nemuritor”

APDA, 16 aprilie 2018 – Locuiește de mai bine de 13 ani la Atena, acolo unde își desfășoară cariera de actor. Un vis vechi, din copilărie, de pe vremea când citea și era fermecat de Legendele Olimpului. ”Copilăria mi-a fost marcată de Legendele Olimpului, la școală învățasem despre tragicii din antichitate, prin urmare… ce putea fi mai frumos decât să te ocupi cu teatrul aici, în Grecia?”, ne-a spus Bogdan-Flavius Neagu, într-un interviu exclusiv APDA.

Bogdan este originar din Timișoara. Locuiește în Atena, unde își desfășoară activitatea profesională ca actor. ”În prezent am o colaborare frumoasă cu Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora. Acolo interpretez un rol care îmi este foarte drag pentru că are legătură cu sensibilitatea naturii umane când se află la putere. Tot în această perioadă port discuții cu responsabilul pentru activități și evenimente din cadrul Bibliotecii Municipale din cartierul în care locuiesc astfel încât la mijlocul lunii mai, să prezint o poveste românească pe care am tradus-o în limba greacă, în cadrul unui eveniment care se va realiza cu sprijinul d-lui Mihai Dohotar și al Carpathian Bakery.”

Tânărul actor ne-a povestit despre activitatea profesională și proiectele la care lucrează. ”Viața mea profesională are și o parte grecească, iar aceasta reprezintă pentru mine un pariu cu mine însumi. Chiar zilele acestea am primit un cadou care m-a bucurat foarte tare, anume, un scenariu de comedie pe care l-am citit cu atenție și care mi-a plăcut. Prin urmare, purtăm deja discuții pentru o nouă producție pentru scena autohtonă, pe care în trecut am mai avut ocazia să urc și pe care mă simt tare bine. Există o colaborare cu studioul de înregistrări grecesc ARTRACKS și sunt foarte mulțumit de nivelul profesionalismului la care se desfășoară această colaborare. Piața audio-vizualului din Grecia este foarte variată și oferă multe forme de a colabora și de a-ți pune în funcțiune ”arsenalul” ca actor. Dar, indiferent de colaborari un actor trebuie să lucreze în permanență cu sine însuși astfel încât să-și definească arta, care în cazul nostru este complexă.”

I-am mai adresat câteva întrebări legate de motivele plecării din țară, problemele cu care s-a confruntat, dar și despre relația cu românii și România.

De cât timp sunteți în Grecia și care au fost motivele pentru care ați plecat din țară ? Cum a fost integrarea?

Mă aflu în Grecia din anul 2005. Tocmai terminasem Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București la secția Actorie a domnului prof. Dr. Colceag și îmi doream ceva nou și frumos pentru mine. Copilăria mi-a fost marcată de Legendele Olimpului, la școală învățasem despre tragicii din Antichitate, prin urmare… ce putea fi mai frumos decât să te ocupi cu teatrul aici, în Grecia? Iată că, în cazul meu această tranziție a fost posibilă, iar integrarea pentru mine a fost un proces dulce.

Cu ce probleme v-ați confruntat aici ?

Pentru un actor, limba este o unealtă foarte importantă. Consider că imposibilitatea de a mă exprima perfect verbal este cea mai mare problemă resimțită aici în Grecia. Dar uite că această ”problemă” m-a ajutat să găsesc alte forme de exprimare și în anul 2014, spre exemplu, am avut norocul să particip la o producție minunată de dans-contemporan din cadrul celui mai respectat festival de teatru din Grecia : Festivalul Athinon. Spectacolul s-a numit ”A quiet voice”, a fost gândit de către Ermira Goro, cu care mă pregătesc să colaborez și anul acesta, iar muzica din spectacol a aparținut compozitorului Nikos Kypourgos, pe care îl admir.

Ce credeți că trebuie schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă în țară ? Ce înseamnă pentru dumneavoastră România?

Eu nu cred că în România trebuie schimbate multe lucruri, după cum nu cred că românii din străinătate nu se întorc întotdeauna pentru că anumite lucruri trebuiesc schimbate. Este o țară minunată pe care o iubesc mult. De fiecare dată când ajung în România mă simt excelent, pot spune nemuritor chiar, dacă mi se permite. Vacanța mea perfectă ar fi în România. România pentru mine înseamnă tata și mama, și mulțumesc pentru întrebare !

Un ultim mesaj al acestui interviu pentru cititorii români ?

Un gând bun pentru toți românii plecați din țară! Să fie sănătoși și să le fie foarte bine acolo unde sunt! Ii îmbrățișez!

Daniela Popescu, Atena

 

 

Written by admin

Pop Cosmin, medaliat de autoritățile austriece: ”Îmi place să ajut oamenii, atunci când au nevoie”

Cei mai buni ambasadori ai turismului românesc: Românii din diaspora recomandă prietenilor să le viziteze țara