in

Parlamentul Greciei aprobă cheltuieli de înarmare în contextul tensiunilor cu Turcia din Marea Egee

Grecia inarmare

Parlamentul Greciei a aprobat marţi seara noi cheltuieli pentru înarmare, dând astfel undă verde achiziţiilor a şase torpile din Germania, trei fregate şi şase avioane de vânătoare-bombardament Rafale din Franţa.

Parlamentul Greciei aprobă cheltuieli de înarmare

Grecia a comandat deja 18 avioane Rafale în 2021, când Turcia a pus la îndoială public suveranitatea elenă asupra insulelor din Marea Egee. Şase din aparatele respective au fost deja livrate.

“Din cauza acestei dezlănţuiri se falsifică istoria, legislaţia internaţională, tratatele şi geografia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul de la Atena, pentru a justifica noile achiziţii.

”Zorii aurii” a fost interzis, dar extrema dreaptă se ridică din nou în Grecia. „Tinerii sunt recrutați în școli”

Turcia: Militarizarea insulelor este interzisă

Mai mulţi oficiali guvernamentali din Turcia, inclusiv ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au afirmat recent că Grecia îşi pierde suveranitatea asupra multor insule din estul Mării Egee, deoarece le-a militarizat.

De la Ankara au fost trimise mesaje în acest sens şi Naţiunilor Unite, arătându-se că militarizarea insulelor respective este interzisă conform tratatelor de la Lausanne (1923) şi Paris (1947).

Atena a susţinut că insulele sunt ameninţate prin staţionarea a numeroase ambarcaţiuni de desant pe coasta de vest a Turciei, ceea ce explică decizia de a echipa defensiv teritoriile în cauză.

Aprobarea de către parlament a unor cheltuieli suplimentare pentru apărare era considerată certă, deoarece partidul conservator al lui Mitsotakis, Noua Democraţiei, dispune de majoritatea absolută în legislativ, scrie Agerpres.

Written by Redactie

Datorii de 4 milioane de euro către statul grec, afacerist român trimis la închisoare