in

”Zorii aurii” a fost interzis, dar extrema dreaptă se ridică din nou în Grecia. „Tinerii sunt recrutați în școli”

extrema dreapta Grecia

La un an după ce partidul neo-nazist „Zorii Aurii” (Chrysí Avgí) a fost interzis, alte grupuri naționaliste se extind în toată Grecia. Atacurile extremiste au devenit mai frecvente în ultima lună, scrie DW.

Ciocnirile în Salonic

Imaginile de la o școală profesională din Stavroupoli, o suburbie a Salonicului din nordul Greciei, au fost șocante. Pe 27 septembrie, tineri cu glugă îmbrăcați în negru au folosit bare, cuțite și pietre împotriva colegilor care au distribuit pliante criticând politicile educaționale ale guvernului de dreapta. Atacatorii au folosit ulterior salutul nazist în curtea școlii.

Salonic, 6 arestați și 59 de reținuți în urma violențelor dintr-un liceu

Atacul a fost primul dintr-o serie de incidente similare din Grecia din ultimele săptămâni, desfășurate de grupuri considerate a fi succesorii partidului neo-nazist „Zorii aurii”, care a fost interzis în octombrie 2020.

În Ilioupoli, o altă suburbie a Salonicului , membrii organizației de tineret ai Partidului Comunist au fost atacați cu bâte de baseball și lanțuri de fier în plină zi. Patru au fost răniți. O paradă neo-nazistă a avut loc pe 1 octombrie în suburbia Evosmos – și acțiunea a degenerat. Poliția a reținut și arestat 38 de studenți în urma incidentului din Evosmos.

Și nu se întâmplă doar la Salonic: oamenii care lucrează cu refugiați, membri ai Mișcării Unite împotriva rasismului și amenințării fasciste (KEERFA), au fost, de asemenea, atacați recent în districtul Neo Irakleio din capitala Greciei, Atena.

Extrema dreaptă apare în zone defavorizate

Konstantinos Tsitselikis, profesor specializat în drepturile omului și organizații internaționale la Universitatea Makedonia din Salonic, a declarat pentru DW că atacul de la Stavroupoli nu a venit din senin. “Din păcate, există grupuri de extremă dreapta în multe școli”, a spus el.

“Acestea sunt dispersate în toată țara, mai ales în zone defavorizate din punct de vedere economic, unde grupurile neo-naziste pot recruta cu ușurință adolescenți. Ce este mai grav este că unii profesori tolerează acest recrutare sau chiar îl încurajează. Este un fenomen care are nevoie de mai multă atenție. “

Atena și Salonic

Acum zece ani, extremismul de dreapta din Grecia era cel mai vizibil în zona Atenei. Membrii „Zorii Aurii” vânau zilnic migranți în centrul capitalei sau în cartierele mai muncitorești ale orașului port din apropiere, Pireu.

Dar, din 2018, Salonic a fost, de asemenea, o fortăreață a extremei drepte. Dezvoltarea a fost exacerbată de mitingurile naționaliste care au avut loc acolo împotriva acordului Prespa din 2018, pentru rezolvarea conflictului politic de lungă durată dintre Grecia și țara vecină cunoscută acum sub numele de Macedonia de Nord.

Adepți recrutați în școli

Tsitselikis este foarte îngrijorat de ascensiunea extremismului de dreapta în școlile grecești. „Studenții pot fi flexibili și deschiși la diferite ideologii politice din cauza vârstei lor”, a spus el. “Dar trebuie să căutăm motivele mai profunde pentru a explica de ce a devenit o alegere acceptabilă pentru tineri, deși există mai multe alternative”.

El a spus că familiarizarea cu ideologia extremistă de dreapta observată în Grecia și în întreaga Europă, în discursul politic și în mass-media, este una dintre cauze.

“Extrema dreaptă stârnește frica de incertitudine și, în opinia mea, această incertitudine este sursa forței sale”, a spus el, adăugând că pare să existe o toleranță crescândă față de mișcările neonaziste din Europa.

După Zori Aurii, noi grupuri de extremă dreaptă se consolidează

Tsitselikis a declarat că după interzicerea „Zorii Aurii”, și închiderea liderilor săi anul trecut, extrema dreaptă a câștigat de fapt putere în Grecia, sugerând chiar că condamnarea liderului partidului și fondatorului Nikolaos G. Michaloliakos și a altora a deschis calea pentru mai mult grupuri extreme precum Sfântul Corp și Propatria.

“Extrema dreaptă a suferit, fără îndoială, o lovitură grea cu condamnarea liderilor Zorilor Aurii, dar a avut legătură cu faptul că a fost legalizată anterior în sfera publică”, . Acum grupuri mai mici, care militează împotriva pluralismului democratic, s-au radicalizat și mai mult.

Alianța dintre no-vax și extrema dreaptă

Se pare, de asemenea, că există o legătură vizibilă între persoanele care se opun vaccinărilor și militanții de extremă dreaptă, a spus Tsitselikis. În funcție de circumstanțe, a spus el, extrema dreaptă promovează pseudo-rezistența aleatorie la anumite politici de stat. În ceea ce privește COVID-19, extremiștii din inelul drept au exploatat ignoranța și temerile unei mari părți a populației.

“Dacă există obligația de a fi vaccinați sau cei care nu sunt vaccinați par să fie dezavantajați social și economic, răspunsul la vaccin poate lua dimensiunea unei mișcări de rezistență cu puternice nuanțe politice”, a spus Tsitselikis, adăugând că liderii mișcărilor de extremă dreaptă au reușit să-și impună propriile opinii cu privire la aceste mișcări sau le-au adoptat ca parte a unei ideologii generale extremiste de dreapta.

„Oamenii care intră în aceste spații găsesc protecție, o identitate și o voce”, a spus el. “Aceasta este o paradigmă periculoasă, deoarece poate deveni cu ușurință un proiect politic central care contestă realizările democratice fundamentale.”

Written by Redactie

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade Richter, resimțit în special în Creta și Dodecanese

bunic salvat nepotii creta

Tragedie pe o plajă din Creta, un bunic a murit înecat după ce și-a salvat nepoții din valuri – VIDEO