Declinul speranței de viață din cauza pandemiei Covid-19 este cel mai mare înregistrat de la cel de-al doilea război mondial, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Oxford pentru 29 de țări, inclusiv Grecia.
Conform datelor oficiale privind decesele, se estimează că speranța de viață a bărbaților în Grecia a scăzut de la 78,93 ani în 2019 la 78,57 ani în 2020, o scădere corespunzătoare a 4,32 luni de viață.
Ca și în alte țări, scăderea speranței de viață a fost mai mică la femei, de la 83,73 ani în 2019 la 83,5 în 2020, o diferență de 2,76 luni.
Aceste cifre se referă la speranța de viață la naștere, care se referă la vârsta medie pe care o va atinge un nou-născut dacă mortalitatea este menținută la aceleași niveluri pentru restul vieții sale.
Nu este un predictor al speranței de viață, dar permite compararea efectelor pandemiei între diferite țări.
Dintre cele 29 de țări din Europa și America acoperite de studiu, 27 au arătat o scădere a așteptărilor care anulează progresul din ultimii 5,6 ani, potrivit echipei de cercetare din Jurnalul Internațional de Epidemiologie.
În majoritatea cazurilor, declinul a fost mai mare decât în Grecia: în 22 din cele 29 de țări speranța de viață la naștere a scăzut cu mai mult de șase luni.
Cel mai mare declin se înregistrează la bărbații din SUA, a căror speranță de viață a scăzut cu 2,2 ani comparativ cu 2019.
„Pentru țările din Europa de Vest precum Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia și Belgia, ultima dată când o reducere atât de mare a speranței de viață la naștere într-un an a fost în timpul celui de-al doilea război mondial”, a spus el. Dr. Jose Manuel Arbuto, membru al echipei de cercetare, într-o declarație a Universității din Oxford.
Potrivit anunțului, cea mai mare parte a scăderii este explicată de numărul oficial de morți de la Covid-19, care este aproape de cinci milioane în întreaga lume, potrivit Reuters.
“Faptul că […] un impact atât de mare este direct atribuibil Covid-19 arată cât de grav a fost șocul pentru multe țări”, a declarat dr. Ridy Cassiap, de asemenea membru al echipei de cercetare.