in

Polemici în Grecia după ce Mitsotakis a exclus bisericile de la restricții

exclus restrictii biserica greaca

Decizia guvernului grec de a exclude bisericile din rândul spaţiilor publice unde au acces numai persoanele vaccinate anti-COVID-19 sau cele testate negativ a declanşat critici din partea opoziţiei şi comunităţii ştiinţifice, relatează Agerpres.

Premierul Mitsotakis a declarat miercuri într-un interviu că în biserici controalele certificatelor sanitare sunt imposibil de efectuat. ”Dacă ar exista o formă de a le face, nu aş ezita” asupra efectuării controalelor şi în biserici, a susţinut el.

Totuşi, noile reguli impun preoţilor să fie vaccinaţi sau să se testeze pentru COVID-19 de două ori pe săptămână, regulă de altfel valabilă în Grecia pentru toţi angajaţii.

Deşi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei le-a cerut tuturor preoţilor şi credincioşilor să se vaccineze, în rândul clerului există încă o puternică opoziţie faţă de vaccinar.

Unii preoţi susţin idei cum ar fi că pandemia nu există, că totul este o conspiraţie ”pentru a le lua credinţa creştinilor ortodocşi” sau că în biserici nu te poţi infecta pentru că acolo este casa lui Dumnezeu. Unii preoţi merg până într-acolo încât le interzic credincioşilor să poarte măşti în timpul slujbelor.

”Indiferent că este sau nu un spaţiu sacru, aceasta nu împiedică răspândirea virusului”, atrage atenţia un profesor de epidemiologie de la Universitatea din Atena, Athina Linu.

Deşi ierarhia ecleziastică a adresat preoţilor un apel la raţiune, s-a abţinut să ia măsuri disciplinare împotriva celor care încalcă măsurile antiepidemice şi nici nu a înlocuit cu linguri de unică folosinţă lingura de aur cu care credincioşii primesc sfânta Euharistie.

Written by Redactie

interzis masini combustibil 2030

Grecia, din 2030, vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă va fi interzisă

papa vizita grecia cipru

Papa va vizita Grecia și Cipru în luna decembrie, iată programul