in

Un italian scrie versuri în limba română: “M-am îndrăgostit de limba voastră”

APDA, 06 iulie 2018 – Alessio Colarizi Graziani, un italian îndrăgostit de limba română, ne povesteşte despre noua sa pasiune, aceea de a scrie poezii în limba română şi despre raportul de amiciţie pe care îl are cu o familie de romi, stabilită la Roma. Ultima poezie pe care a scris-o a fost dedicată profesoarei Rosa del Conte, considerată ca fiind unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, decedată în luna august la vârsta de 104 ani.

Alessio Colarizi Graziani are 63 de ani şi locuieşte la Roma, dar se consideră un “marchigiano DOC”. Este absolvent al facultăţii de litere, traducător interpret din limba franceză. A lucrat ca traducător aproape 40 de ani în cadrul Ministerului Apărării şi Senatului Italiei, iar pentru scurte perioade a colaborat cu universităţile din Viterbo şi Roma în diferite proiecte. Este pasionat de poezie, iar de când a început să frecventeze cursurile de limba română ţinute la Academia di Romania de la Roma, a început să scrie câteva poezii în noua limbă, de care ne-a declarat că s-a îndrăgostit.

Primele contacte cu limba română le-a avut când a cunoscut o familie de romi, pe care ulterior a ajutat-o foarte mult şi cu care a rămas bun prieten. “I-am cunoscut pe Monica şi Petru în urmă cu mai bine de trei ani. Una dintre fetiţele lor trebuia să înceapă şcoala şi nu ştiau unde s-o înscrie. Trăiau într-o rulotă, aveau probleme foarte mari în a-şi găsi un loc de muncă, dar doreau ca fetiţa să frecventeze şcoala.

De atunci am rămas mereu în legătură cu ei. Tot în acea perioadă am început să învăţ primele cuvinte româneşti. Prima mea profesoară, ca să spun aşa, a fost chiar Maria, fetiţa familiei de romi. Îi promisesem ca de fiecare dată când mă învaţă cuvinte noi să îi fac un mic cadou. “

Written by admin

Guvernatorul statul american Nebraska a proclamat anul 2018 drept Anul Centenarului României în statul pe care îl conduce

Autoturism căutat în Marea Britanie, descoperit de poliţiştii de frontieră