in

«Sunt de 15 ani în Spania, dar abia aștept să ajung la cabana mea de lângă Făgăraş şi să dezvolt agroturismul, să invit spaniolii să cunoască ţara noastră»

APDA, 9 octombrie 2017 – Ana Liliana Ionescu, 44 de ani, originară din Slatina, județul Olt, locuiește de 15 ani în Tenerife, un paradis natural în mijlocul oceanului. Este vicepreședinta unei asociații românești din insulele Canare.

Chiar dacă e plecată de atâta timp, abia așteaptă să se întoarcă în România, pentru a dezvolta propria afacere în agriturism și a-i invita pe spanioli să cunoască țara noastră.

Ana Liliana Ionescu, de ce natură au fost motivele care v-au determinat să plecați din România? Mai sunt acestea valabile?

«Ideea de a pleca eu din ţară a venit din partea soţului meu în anul 2001. În 2002 am plecat cu fiica mea de 3 ani şi 7 luni fără să ştim limba spaniolă, dar cu atitudinea că mă voi descurca, chiar dacă fac o escală în aeroportul Barajas din Madrid.

Soţul meu niciodată nu a lucrat în ţară şi mi-a propus după căsătorie, având şi o fetiţă, să mergem în Europa împreună pentru a oferi alt stil de viaţă, altă cultură… Dacă nu ne acomodăm, urma să ne întoarcem.

Nu aveam contacte cu români, iar pe cine am cunoscut, ne dădeau informaţii eronate sau te opreau din a creşte… şi fiica mea nu s-a acomodat. În câteva luni am trimis-o în ţară şi noi am continuat să locuim acolo.

Am avut motive de depresie, decedase şi tata, nu am fost la înmormântare pentru că ne doream continuitatea în Tenerife pentru acel zvon că se va da o lege din nou pentru emigranţi şi vom avea rezidenta.

Dar în 2004 ne-am întors, pentru că îmi doream mult să merg la fata mea, la casa noastră. Am mai făcut o fetiţă.»

V-ați întors în România?

«Pentru doi ani. În 2006 eu am revenit în Tenerife cu fetele, soţul deja avea visul împlinit era rezident şi mă simţeam mai în siguranţă.

Am adus cu mine lucruri artizanale, prosoape, o ie, şi m-am zis că o dată voi strânge toţi românii.

Nu ştiam atunci de Asociaţii. În 2012 am făcut primul spectacol pentru români, era dorinţa mea să ne distrăm cu muzica românească în direct şi să participe mulţi români. Nu a fost uşor, dar calitățile mele de lider nativ şi bun organizator mi-au dat încrederea să o fac. Am simţit că trebuie să mă implic în a ajuta comunitatea. Am găsit Asociaţia Rumacan cu sediul în Gran Canaria, a cărei preşedinte era dna Avocat Alina Elena Ramaru (acum este Consul Onorific). În urma adunării generale am obținut funcţia de Vicepreşedinta a asociaţiei pe Insulele Canare.

Organizăm activități socio-culturale, colaborăm cu biserica ortodoxă română, cînd este posibil ajutăm românii cu locuri de muncă. Voluntariatul meu mi-a adus împlinire sufletească… sunt cheltuieli materiale, dar când vezi că cineva iubeşte tradiţiile şi limba română, îţi este mai mare dragul să continui.

Totul este posibil când ai pasiune şi niciun interes material.»

Iubiți această țară?

«Canaria m-a adoptat şi iubesc mult acest loc, iubesc oamenii. Iubesc acest loc, mă simt acasă aici.

Dar nu vreau cetățenia spaniolă, pentru că trebuie să renunţ la cea română, care îmi oferă oricum aceleaşi drepturi, ca cetăţean comunitar.»

Sunteți îngrijorată în legătură cu evenimentele din Catalonia?

«Noi suntem o comunitate autonomă şi nu ştiu cât ne pot afecta aceste evenimente din Catalonia.

Avem mulţi investitori de acolo în Tenerife… Nu se dezvolta insula dacă nu veneau ei şi alţi străini.

Suntem separaţi şi eu nu mă îngrijorez pentru nimic. Planurile sunt făcute de mulţi ani, exact ca la noi la Revoluţie în 1989… Am crezut în idealuri, în timp ce alţii au lucrat de mult la dezbinarea ţării noastre.»

Vă simțiți mai mult român decât spaniol,?

«Eu mă simt româncă 100%. Mă văd pasageră în Tenerife, cu toate că am împlinit 15 ani aici, vreau să ajung la Cabana mea lângă Făgăraş şi să dezvolt agroturismul. Să invit spaniolii să cunoască ţara noastră, sunt deschişi la nou şi cum fetele mele se vor întoarce doar pentru a face plajă în Tenerife, am decis să aplicăm ce am învăţat aici în ţara noastră. Să oferim oamenilor altă viziune despre viaţă, despre părăsitul ţării, să îi ajutăm să se reinventeze, să înveţe să se iubească, să se respecte, aşa acel loc va prinde altă culoare.»

Cabana de lângă Făgăraș își așteaptă stăpânii din Tenerife
Ana Liliana Ionescu

http://diasporaazi.ro/ana-liliana-ionescu-tenerife-incerc-sa-i-fac-pe-romani-sa-inteleaga-ca-trebuie-sa-fim-uniti-sa-ne-ajutam-unul-pe-celalalt/

Written by admin

Ana Liliana Ionescu, Tenerife: ”Încerc să-i fac pe români să înţeleagă că trebuie să fim uniţi, să ne ajutăm unul pe celălalt”

”Tradiții românești”- Spectacol de zile mari organizat de Ambasada României la Atena