in

Soprana Celia Costea, ambasador de suflet al țării: ”România sunt eu, pentru că o port cu mine, pretutindeni unde merg”

APDA, 08 mai 2018 – Celia Costea s-a născut în Piatra Neamț, România, într-o familie de muzicieni si este o soprană română, solistă a Operei Naționale din Atena. Locuiește cu familia în Grecia, la Alimos, în sudul Atenei, iar soțul ei este clarinetist la Filarmonica din Pireu.

În interviul acordat agenției APDA ne-a povestit despre familie, ascensiunea artistică dar mai ales despre sentimentele pe care le are față de România, țara în care s-a născut: ”România este locul unde m-am născut și unde se află o parte din familia mea, dar eu mereu spun că România sunt eu, pentru că o port cu mine, pretutindeni unde merg…”, ne-a spus ea.

Chiar dacă trăiește în altă țară, chiar dacă este considerată o mare artistă de talie internațională, Celia Costea se prezintă cu mândrie că e româncă: ”Oriunde merg în lume, în sălile de concert, în teatrele de operă, programul de sală, România este prezentă pentru că este scris Celia Costea, născută în România, sau românca Celia Costea sau soprana româncă…”

Care este poveste renumitei soprane Celia Costea?

M-am născut într-o familie de muzicieni, întreaga mea familie a studiat muzica, începând cu bunicul meu din partea tatălui care a fost prim-fagotist la opera din Iași și care împreună  cu Radu Botez și mulți alți muzicieni veniți de la București au înființat  în 1956 Opera Națională din Iași. Părinții mei, în special tatăl meu împreună cu sora lui au studiat muzică, tata a fost profesor de violoncel, iar sora, profesoară de vioară. Mama mea a studiat muzica canto, am și un unchi mai îndepărtat, Ion Baciu, care a fost un cunoscut dirijor în România și de asemenea, alături de mine, fratele meu a studiat muzica, a terminat conservatorul de la Brașov la clarinet. Soțul meu face muzică, este clarinetist la Filarmonica din Pireu, fetița noastră studiază muzică, pianul și eu, bineînțeles.

M-am născut într-un mediu muzical și nu mi-a fost greu să mă introduc în ceea ce înseamnă muzică, artă. În felul acesta, la vârsta de 7 ani am început să studiez la Școala Generală de Muzică din Piatra Neamț, iar după revoluție când a trebuit să intru la liceu, am optat pentru liceul de muzică și arte plastice nou înființat în oraș, pe care l-am terminat după patru ani la canto cu o minunată profesoară, Elena Botez, solistă a Operei Naționale din Timișoara, deși începusem să studiez un alt instrument, viola.

Am plecat apoi la București la Universitatea de Muzică, în cadrul căreia  m-am perfecționat. În perioada studiilor am participat la mai multe concursuri naționale și internaționale care mi-au dat posibilitatea de a mă afirma mai mult în plan internațional  și care m-au ajutat foarte mult din punct de vedere financiar să pot face audiții în afara României și să pot găsi un agent care să mă reprezinte.

N-a fost ușor să plec din România, au fost greutăți și din punct de vedere financiar, pentru că toate concursurile și audițiile unui cântăreț de operă  pe care trebuie să le facă, costă, nu există finanțare decât din partea familiei, dar am fost foarte tenace și, iată că am reușit.

Ce relație aveți cu România din punct de vedere muzical?

După plecare, a fost mai greu să revin pentru că nu mă puteam autoinvita, am așteptat o invitație și a venit destul de greu. Acum colaborez destul de mult cu Opera din București, Opera din Cluj, Opera din Timișoara, Craiova, din păcate la Iași nu am ajuns niciodată, deși mi-aș fi dorit în memoria bunicului meu care a cântat acolo în orchestră mai mult de 40 de ani, însă să sperăm că va exista o ocazie frumoasă ca să pot cânta și acolo. Colaborez și cu Sala Radio din București la anumite proiecte, în vara anului trecut, după 21 de ani, m-am întors acasă la mine, la Piatra Neamț, într-un  festival foarte cunoscut, festival al universităților, Vacanțele Muzicale, la care eu am participat și în timpul studenției mele. Am fost foarte încântată că după 21 de ani am reușit să cânt acasă, la Piatra.

Ce reprezintă România pentru dumneavoastră?

România este locul unde m-am născut și  unde se află o parte din familia mea, dar eu mereu spun că România sunt eu, pentru că o port cu mine, pretutindeni unde merg și… merg destul de mult.

Am ajuns în America de Nord, America de Sud, toată Europa, Asia,chiar și-n Africa, a mai rămas Australia… Așadar, România sunt eu și pentru că am respect față de mine și demnitate, mă consider un om de onoare. Oriunde merg în lume, în sălile de concert, în teatrele de operă, programul de sală, România este prezentă pentru că este scris Celia Costea, născută în România, sau românca Celia Costea sau soprana româncă. Cred că o reprezint destul de bine și onorant, păcat însă, că mai mult   noi, artiștii, sportivii, oamenii de cultură fac acest lucru.

România este o țară minunată pe care noi cei din afară cred că uneori o iubim mai mult decât cei care locuiesc  în ea și mă bucur că am această meserie de artist și că port cultura românească pretutindeni, care este văzută foarte bine.

În ce condiții ați reveni în România?

E greu de spus, desigur eu merg foarte des acasă pentru familie, pentru diverse colaborări artistice, pentru vacanțe, pentru a-i arăta fiicei mele locul în care m-am născut și de unde provine familia sa, pentru a înțelege  câte ceva despre istoria, geografia, tradițiile românești, pentru că vreau să aibă acest cult pentru România, însă definitiv nu m-aș mai întoarce. De ce?

Pentru că mi-este foarte greu să mă readaptez mentalității de acolo. Am plecat la 23 de ani din țară și m-am obișnuit cu un alt stil de viață. Din fericire, sunt unul din acei români norocoși care, stabilindu-se  în străinătate au găsit respect, înțelegere, apreciere și mă bucur de viața pe care o am în acest moment în țara în care locuiesc, Grecia, care a devenit a doua mea casă sau poate chiar prima…acesta este adevărul.

Ce le transmite românilor?

De acasă sau din diaspora, le doresc în primul rând sănătate. Celor de acasă, să le fie bine așa cum merită și așa cum ar trebui să fie într-o țară civilizată și le-o spun din tot sufletul, pentru că am părinții și bunicii care locuiesc acolo.

Celor din diaspora le doresc să se bucure de ceea ce au realizat în afara țării și să aibă întotdeauna un gând bun pentru România și sunt sigură că o fac. Întotdeauna să țină România în suflet prin tradiție, cântec, bucurie, prin religie. Noi cei care locuim în Grecia avem noroc pentru că suntem într-o țară ortodoxă și e mult mai simplu să asimilăm depărtarea. Religia influențează foarte mult tradițiile unui opor.

Tuturor un gând de bine, sănătate și multă iubire!

Daniela Popescu

__________________________________

Soprana Celia Costea a fost protagonista in cele mai mari teatre ale lumii, precum: Royal Opera Amsterdam, Wiennerstaatsoper, Deutsche Oper Berlin, Stuttgart Staatstheater, Klagenfurt Staatstheater, Hannover Staatstheater, greaca Opera House, Opera Municipal de Marseille, Opera Royal de Wallonie Liege, Herodes Atticus Teatrul Atena, Bucuresti Opera House, Covent Garden din Londra, Gran Teatre del Liceo Barcelona, Opera Bergen West Oslo, Timisoara Opera House Romania, Atena Megaro Moussikis, Frankfurt Staatsoper, Teatrul Politeama – Palermo Italia, la Beijing Opera Nationala, Teatrul Bellini Massimi – Catania, Teatrul National din Praga, Konzerthaus Berlin.

Soprana Celia Costea a sustinul nenumarate concerte in strainatate, printre care in: Pamplona, Ordino-Andora, Madrid, Barcelona, Sakata si Yamagata – Japonia, Cannes si Paris-Franta, la Beijing, TV Arte Europa – Saarbruken – Germania, Luzern – Suisse.

De-a lungul timpului a participat la festivaluri in Grecia, Franta, Andorra, Spania, Italia si Romania:2011- Atena Festival – Atena, Grecia; 2011- Aegina Festivalul de Muzica International – Aegina, Grecia; 2010 – Atena Festival – Atena, Grecia; 2007- George Enescu – Bucuresti, Romania; Le violon in perioada 2006 sur le sable – Royan, Franta; 2002 – Festivalul “Flaneries Musicales d’ete” – Reims, Franta; 2001 Festivalul International “Narciso Yepes” – Ordino, Andorra; 2001- “George Enescu” Bucuresti, Romania; 2001- “Castel de Peralada” – Spania; 1997 “G. Donizetti” – Bergamo, Italia

Written by admin

Concert dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni, susținut de Metropolitan Kammerorchester din Viena

”Minoritățile înrudite meglenoromână și aromână din statele balcanice pot conta pe sprijinul cultural al statului înrudit România”