in

Sărbătorirea Zilei Universale a Iei în Adeje, Tenerife / COMUNICATUL OFICIAL

APDA, 29 iunie 2018 – Succes important în comunitatea românilor din Insulele Canare care au sărbătorit duminică, 24 iunie, Ziua Universală a Iei. Evenimentul a avut loc la Centro de Seguridad y Convivencia din Adeje, Tenerife, începand cu orele 17.00.

La eveniment au fost prezente peste 250 de persoane ale comunității românești și de alte naționalități dar si oficialitati precum Olivia Delgado Oval –  senatoare, Av. Alina Elena Ramaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare, Manuel Luis Méndez Martin – consilier pe probleme de dezvoltare economică, politica si a ocupării forței de muncă din Adeje, Zebenzui Chinea Linares – consilier special pe probleme de relații instituționale și de tineret din Adeje, Carmen Nieves Rodríguez Fraga – consultant al primarului din Adeje, pe probleme de securitate, Isidoro Meneses Pérez – responsabil de protocol din Adeje, David Pérez – consilier pe probleme de turism din Arona, Ángeles González Rodriquez – viceprimar, delegata pe probleme de siguranță și cetățenie din Guía de Isora.

Conform traditiei romanesti, autoritățile și toti participanții au fost intampinati la intrare cu paine si sare.

Programul organizat de Asociația Rumacan, conceput și prezentat de către Gisela Ghiuzan, a cuprins o expoziție de ii vechi  apartinand colectionarelor Angelica Tihan,  Mauela Simona Chirila, Adela Felicia Latiu si Nadia Bobu, cat si o ie noua, in lucru, apartinand creatoarei de arta populara Alina Pupăză Pintilei. In salonul dedicat evenimentului a fost organizata o expoziția de fotografie intitulată ”România – tradiție și cultură” apartinand artistului fotograf  Constantin Pletosu.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Alina Elena Ramaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare, evidențiind cu placere creșterea numărului de întreprinzători români în Spania dar și in Insulele Canare și a mulțumit Primăriei din Adeje pentru sprijinul acordat integrării comunității românești. Consilierul special pe probleme de relații instituționale și de tineret, Zebenzui Chinea Linares, a remarcat buna integrare a acestei comunități si a scos in evidenta evenimentele organizate de Asociația Rumacan care au luat amploare în ultimii ani, confirmand inca odata disponibilitatea autorităților locale de a continua susținerea comunității și a asociației romanesti în viitor.

Spectacolul de muzică și poezie românească, care a urmat, a fost susținut de tinerii din comunitatea – Andra, Eva-Luna si Ilinca, cu participarea excepțională a chitaristului de origine română, Giulio Vion, maestru de chitară și colaborator al mai multor stele muzicale internaționale.

În partea a doua a programului, Adina Bandini Lazar, presedinta Asociației Rumacan, a înmânat diplome pentru merite deosebite, persoanelor care fac cinste comunității românești din Tenerife. Au fost premiati Elena Gabriela Badea – campioană de Kick Boxing modalitate Point Faith în 2017, Marina Patricia Trif – interpret-traducător de limba engleză, franceză, spaniolă și română, Cătălina Moldovanu-Giebl – artist plastic, care a oferit o lucrare importanta Primariei din Adeje si Laurentiu Condraschi – campion european și mondial de Qwan-Ki-Do, în momentul de față antrenor a selecției și cluburilor spaniole a acestui sport.

La sfârșitul evenimentului, invitații s-au bucurat de produsele culinare românești oferite de restaurantele și sponsorii comunității. Nu au lipsit cantecele si dansurile populare care au creat atmosfera atat de dorita si asteptata de romanii din Tenerife. Evenimentul s-a incheiat cu o spectaculoasa tombola cu premii oferite de sponsorii locali fara de care nu se putea realiza evenimentul.

La acesta sarbatoare, pe lângă Primăria din Adeje și Escuela de Seguridad y Convivencia, au colaborat un numar important de societăți din Tenerife, conduse in mare parte de întreprinzători români: Alymetal, Aquarius Dive Center, Beauty Estetica Avanzada, C.B.Adolfo, Edificando Sueños, Express Print, Flipper Uno,  Michelangelo Hairdresser, Promocasa, ProSeguros Allianz Seguros, Quad Squad Tenerife, Rainbow Cafe, Restaurantul La 3.60, Restaurantul Limoncello, Restaurantul Siempre Listo, Restaurantul Transilvania, SAMCOM Stoian Tihan, SPA Alegria, Star Foto Canarias, Tenerife Holidays și Viña Italia. Desemnati de Asociatia RumaCan din Insulele Canare, un mic grup de romani au pregatit, timp o luna, pana la cel mai mic detaliu, aceasta intalnire a spritului si sufletului romanesc. Interesant in aceasta perioada a pregatirilor este faptul ca romani care nu se cunoasteau intre ei s-au descoperit cu acest prilej sau ca oameni de afaceri reuniti intr-un grup, Firme si servicii romanesti in Tenerife, nu au ezitat sa-si ofere ajutorul pentru a sustine desfasurarea evenimentului.

Echipa care a dat viata acestei sarbatori, romanesti si la mii de chilometri departare de tara natala si care s-a straduit sa iasa totul ca la carte a fost formata din Adina Bandini Lazar, Gisela Ghiuzan, Cimena Costin, Ana Liliana Ionescu, Giulio Vion, Andreia si Constantin Pletosu. 

Asociatia RumaCan din Insulele Canare.

Written by admin

Performanță românească în cadrul Campionatului Național de Antreprenoriat din Danemarca

Poliția de frontieră: Autoturism marca BMW, căutat în Marea Britanie, depistat la PTF Nădlac II