in

Poveste de succes: Ana Andrea Jacota, primul farmacist român din Grecia, după intrarea în UE. ”Nu a fost deloc ușor, dar am reușit!”

APDA, 5 octombrie 2017 – Ana Andreea Jacota este originară din Constanta iar în prezent locuiește la Atena. Este de profesie farmacist  și lucrează la o clinică particulară în Pireu. Povestea doamnei Jacota este una de succes, fiind prima româncă din Grecia care a reușit echivalarea diplomei, după intrarea României în UE. Ani de muncă și de așteptare în căutarea unui loc bun de muncă dar care și-au arătat roadele.

Locul unde profesează în prezent cere multă pricepere și responsabilitate.

”Clinica are o capacitate medie  (80 de paturi)  și sunt singurul farmacist din unitate. Activitatea mea este foarte variată, clinica având sistem de urgență si chirurgie, laborator propriu de analize, secție de terapie intensivă. Pe lângă partea care ține de farmaceutică,  sunt responsabilă de un anumit buget pe care trebuie să îl folosesc în funcție de nevoile clinicii și să am grijă să nu rămânem fără medicamente.

De asemenea, sunt responsabilă de narcoticele folosite de secția de chirurgie și de secția de terapie intensivă. Există un control strict al acestor medicamente, se întocmesc rapoarte trimestriale care se depun la primărie si semnez pentru ele.”

Ana Andreea Jacota ne-a povestit despre perioada de început și problemele cu care s-a confruntat.

”Am venit în Grecia în urmă cu 10 ani, în urma căsătoriei. Problemele cu care m-am confruntat au fost multe. În anul 2007 când am venit în Grecia, România tocmai intrase în UE. Am fost primul farmacist român care și-a echivalat diploma în Grecia după intrarea noastră în UE. Asadar,  nimeni nu stia exact ce trebuie făcut, dacă trebuie sau nu să dau examene de echivalat sau să-mi fie recunoscută automat pentru că terminasem o facultate acreditată în UE și aveam deja șase  ani de experiență într-un stat membru.

Mi-a luat aproape un an și  jumătate să-mi echivalez diploma, dând o declarație pe proprie răspundere că  în situația în care  cineva pățeste ceva din cauza medicamentelor eliberate de mine, îmi asum întreaga răspundere. Considerau că, fiind străină,  e posibil să nu înțeleg corect toate informațiile.”

Cu diploma în buzunar, găsirea locului de muncă nu era foarte ușoară.

”Odată cu echivalarea diplomei a început tangoul găsirii unui loc de muncă,  farmaciile preferă asistenții de farmacie pentru  că au mai putine cheltuieli,  în plus era o problemă faptul că eram străină și fără experiență în sistemul din Grecia.

Normal ca nu m-am lăsat,  am găsit o farmacie în Alepoxori, la 70 km de Atena!  Am făcut naveta timp de șapte luni, 140 de km pe zi, doar pentru că mi se oferise șansa să lucrez într-o farmacie, deci să învăț sistemul din Grecia.  Ulterior am găsit in Atena, apoi aici unde lucrez în prezent.”

”Credeți că a fost ușoară integrarea?”, am întrebat-o. ”Muncă multă,  mult de citit, multă informație, totul în altă limbă,  nu a fost  deloc ușor, dar am reusit!”, mi-a răspuns ea.

Ce credeți că trebuie schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă în țară?

”Dacă vorbesc din punct de vedere al farmacistului , schimbarea trebuie făcută pornind de la programa de studiu din cei cinci ani de facultate. Atâtea lucruri frumoase și utile, atât de putin studiate, atât de multe materii nefolositoare. Consider că ar trebui desființate lanțurile de farmacii, farmacia trebuie să fie a farmacistului, ca și aici, și nu a unor oameni cu bani care iți pun target de vânzare, zici că vinzi caramele!”

Eu personal nu stiu dacă m-as reîntoarce, atâta timp cât sistemul de sănătate di țară nu va suferi o reformă majoră, eu, ca profesionist, nu mă mai regăsesc. Însă România este țara mea, tara care m-a format ca și om. Am lăsat în țară oameni frumoși, familie, prieteni adevărați.”

Daniela Popescu, Atena

Written by admin

”Nu politizați centrele comunitare din diaspora”

Constantin Pletosu, Insulele Canare: «Adio, România. Am hotărât să-mi petrec restul vieţii în mijlocul Oceanului Atlantic»