in

O comunitate cu adevărat unită, Ziua Universală a Iei, sărbătorită în Tenerife cu iubire

APDA, 28 iunie 2018 – Duminica trecută Ziua Universală a Iei a încălzit inimile a peste 200 de români şi spanioli laolaltă. La a doua ediţie în Tenerife evenimentul s-a dovedit a fi atât de popular încât invitaţiile s-au evaporat cu rapiditate şi sala a devenit neîncăpătoare, după cum a relatat organizatoarea evenimentului, Ana Liliana Ionescu, vicepreşedinta Asociaţiei Rumacan.

Sărbătoarea “Blusa Rumana” a fost adusă la viaţă în spaţiul din Adeje al Şcolii de Siguranţă şi Convieţuire ca un efort colectiv, la iniţiativa Asociaţiei Rumacan întâmpinată de o susţinere puternică a comunităţii de români.

Expoziţia iei româneşti cu modele reprezentative din regiuni că Prahova şi Moldova a fost însoțită de imaginea bucolică a satului românesc în fotografii, expoziţie realizată de Constantin Pletosu.

Invitaţii au fost întâmpinaţi după obiceiurile strămoşeşti, cu pâine împletită şi sare, pregătite cu drag de doamna Angelica Tihan, o gospodină cu har ale cărei cunoştinţe trebuie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare.

Evenimentul a debutat cu un elocvent documentar despre originile iei, care cu rădăcini atât de adânci în cultura românească, încă din portul tracilor şi geto-dacilor, a reuşit ca prin magie să-şi păstreze până în zilele de astăzi un loc sfânt în inimile noastre.

Emoţia publicului s-a conturat mai tare odată cu recitarea poemelor din folclorul românesc, iar interpretările folclorice în dulcea limba românească ale copiilor au fost primite în aplauze de către oficialităţile din primele rânduri.

Consulul onorific Alina Elena Râmaru a deschis evenimentul, punctând importanţa prezenţei diasporei româneşti atât în Insulele Canare, cât mai ales în Tenerife, remarcând incontestabilul spirit antreprenorial românesc.

Remarcabilă a fost prezenta oficialităţilor locale care au sprijinit organizarea evenimentului: Zebenzui Chinea Linares, consilier municipal pentru Participarea Cetăţeneasca Adeje, Carmen Nieves Rodríguez, cabinetul Primăriei Adeje, David Pérez consilier al turismului Arona, Ángeles González Rodríguez consilier Siguranţă, Educaţie şi Egalitate Guía de Isora, senatoarea Olivia Delgado, consilierul în Dezvoltare Economică Adeje, Manuel Luis Méndez Martín, alături de Ioan Tantas, secretarul Parohiei Ortodoxe Române în Tenerife.

Au fost premiaţi români exemplari care s-au remarcat prin reuşitele lor: campioana de Kick Boxing Point Faith, Elena Gabriela Badea, campionul Qwan-Ki-Do, Laurenţiu Condraschi, Cătălina Moldovan, artist plastic şi Marina Trif masterand în informatică.

Binecunoscută generozitate românească s-a făcut simţită mai ales la momentul “banchetului”, unde bunătăţile tradiţional româneşti, multe dintre ele gatite acasă, au fascinat în special gusturile comesenilor canarioți.

Seara s-a încheiat cu o tombolă extrem de generoasă, oferită de întreprinzători români, cu nenumărate premii care au emoţionat publicul, “stelele” principale fiind cele două ii oferite de Simona Chirilă, care au plecat acasă la două norocoase câştigătoare.

Păstrând tradiţia nopţii de Sânziene fetele încununate cu coroniţe de flori s-au prins în horă, ridicând sala la o vibraţie înaltă şi frumoasă, demnă de sărbătoarea care i poartă numele.

A doua ediţie a Bluzei Universale IA  în Tenerife, dezvăluie o comunitate cu adevărat unită, surprinsă în plină sărbătoare care inspiră şi invită la mai multă prosperitate şi deschidere de inimă.

Manuela Dobre

 

Written by admin

Prezență diplomatică românească la ediţia 2018 a Obsevatorului Milano

Performanță românească în cadrul Campionatului Național de Antreprenoriat din Danemarca