APDA, 04 mai 2018 – Marius Dogaru este unul dintre cei mai activi asociaționiști români din Italia. Implicat de-a lungul timpului în numeroase acțiuni sociale, evenimente culturale și politice, a reușit împreună cu câțiva prieteni și colaboratori din mai multe zone ale Italiei să înființeze o asociație cu caracter politic, Alianța Românilor, care de curând a organizat primul Congres.
Cu această ocazie, Marius Dogaru a fost ales în funcția de președinte.
L-am întrebat ce părere are despre repatrierea românilor și programele care promit bani din fonduri europene. Dogaru este sceptic: ”Ce poți porni în țară cu 40.000 de euro?”
Marius Dogaru, ce crezi că ar trebui schimbat în Romania pentru ca românii din diaspora să se întoarcă acasă
În afara serviciilor publice care nu funcționează, sănătatea, învățământul, românul plecat de acasă, de cel puțin doi ani, iese din “ritmul” vieții din România. Pentru a se reintegra, are nevoie de ceva timp. În acest interval, reușește să cheltuiască suma pusă deoparte pentru un nou început și se vede nevoit să plece din nou. Pentru a se găsi o soluție, ar trebui un dialog între interesați, guvern-emigrant, așa-zisele “ateliere legislative” pe care un deputat, în loc să rezolve problema, a făcut filiale de partid în toată Italia, declarând că nu face propagandă politică… Da, o soluție ar fi aceste întâlniri cu asociații care activează aici în Italia, formate din voluntari și nu oportuniști care dau din coadă când sunt numiți președinți de filiale ale partidelor românești, care nu fac altceva decât să stârnească o împărțire a societății românești din afară. Noi cei din Diaspora ar trebui să fim simpatizanți ai partidelor din România, dar aici în afară trebuie să ne implicăm în politica din țara în care trăim.
Există programe de ceva timp, care promit repatrierea sau încurajarea afacerilor. Start Up Diaspora, de exemplu, promite 40.000 de euro. Ce părere ai despre asemenea inițiative?
Start Up Diaspora un program pentru întoarcerea românilor acasă? După cum a început acest program, pare unul să îndemne întoarcerea acasă doar a “generalilor” dar și aceia cu soldă de sergent. Ce poți porni în țară cu 40.000€?
După părerea mea, nu este altceva decât o propunere care nu poate fi acceptată. Câți din cei plecați afară au deschis o activitate? 2%? 3%? Restul ce fac? După cum am înțeles, România duce lipsă de mână de lucru nu atât de mult de patroni! Cu cei care nu au minți luminate ce faceți?
De ce nu un StartUp pentru muncitori, pentru majoritatea diasporei? Pentru a aloca acești bani familiilor care vor să se întoarcă acasă, ca o garanție pentru reacomodarea la stilul de viață din România.
Andi Rădiu