in

Mădălina Topor, medic stomatolog la Milano: ”Sistemul medical din România are nevoie de o resuscitare”

APDA, 08 iunie 2018 – Daniela Mădălina Topor, 30 de ani, este un tânăr medic stomatolog, originară din Constanța, dar care locuiește în prezent în Milano. De mai bine de doi ani profesează în cadrul unei clinici care folosește o metodă revoluționară, CRYSTALDENT, care dă rezultate foarte bune. Ne-a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat de când este în Italia, despre munca sa la Milano dar și despre proiectele de viitor și contactul cu comunitatea românească din Italia.

De cât timp sunteți în Italia și care au fost motivele care v-au determinat să vă stabiliți în Peninsulă?

Am ajuns în Italia în octombrie 2015 din dorința de a-mi continua studiile urmând cursurile masterului în Ortodonție. Concomitent am decis să profesez într-o clinică de renume din Milano, precum și într-un spital universitar, unde am cunoscut și am tratat mulți conaționali. În acea perioadă am înțeles că românii au nevoie de un medic stomatolog care să-î trateze cu respect și umanitate, așa că m-am decis să mă stabilesc în Peninsulă.

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat ca imigrant?

Ca imigrant în domeniul medical nu e chiar atât de ușor precum pare. Mi-aduc și acum aminte de emoțiile pe care le-am trăit la început. Deși stomatologia este considerată o profesie care se poate practica oriunde în lume, fiecare țară are protocoalele ei. Așa că a trebuit să le învăț repede, uneori singură, alteori cu ajutorul colegilor, dar această experiență m-a ajutat să mă dezvolt din punct de vedere profesional, ca dovadă că modul meu de lucru în momentul de față este un mix între cel italian și cel românesc.

Un alt aspect foarte important cu care m-am confruntat la început a fost bariera limbii. Comunicarea și întreținerea unui raport medic-pacient reprezintă aspecte fundamentale în acest domeniu, așa că din nou am fost constrânsă să învăț italiana foarte repede, astfel încât să pot explica planul de tratament într-un mod coerent cu termenii medicali specifici.

De cât timp profesați în Italia?

Am început să profesez după 2 săptămâni de la sosirea mea în Italia, deci din octombrie 2015

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat, legate de profesie, diplomă, deschiderea unui cabinet, etc?

Dreptul de a profesa în Italia presupune parcurgerea multor etape de echivalare a studiilor. Am început pregătirea dosarului încă din România cu mai bine de un an înainte de a sosi în Italia. Birocrația este foarte stufoasă în ambele țări, dar cu multă răbdare se obține în final dreptul de a profesa.

Ce tip de pacienți aveți la cabinet? Românii au un tratament mai special? Ce le oferiți?

De-a lungul timpului, am avut posibilitatea de a trata mulți pacienți români și am reușit să înțeleg problemele cu care se confruntă conaționalii noștri, și anume prețurile exorbitante din cabinetele stomatologice italiene, timpul limitat pe care îl au la dispoziție pentru a se trata în țara, precum și comoditatea de a se exprima în limba maternă. Din dorința de a găsi o soluție pentru toate aceste probleme, am dezvoltat, cum îmi place mie să o numesc, metodă CRYSTALDENT, care a avut un enorm succes concretizat printr-un volum foarte mare de pacienți, mulțumiți de serviciile de calitate pe care le oferim la prețuri românești, servicii care includ aparatură de ultima generație precum TAC 3D, CAD- CAM etc care ne permit să beneficiem de precizie, siguranță și eficiență. Acest lucru este realizabil mulțumită unei întregi echipe de profesioniști și colaboratori, printre care țin să menționez Laboratorul de Tehnică Dentară Nicolae Movileanu din Constanța. Venim în întâmpinarea conaționalilor noștri cu prima consultație gratuită, prețuri speciale la toate tratamentele, precum și posibilitatea de a plăți în rațe.

Ce credeți că ar trebui schimbat în România pentru a se opri exodul enorm al medicilor români?

O întrebare delicată. Cu toții știm că sistemul medical din România are nevoie de o resuscitare, iar pentru un medic tânăr dornic de a se afirma devine dificilă integrarea într-un sistem medical cu atât de multe lacune. Medicii tineri au un entuziasm molipsitor care din păcate nu e apreciat în mod corespunzător în România și din această cauză mulți aleg calea străinătății, unde găsesc satisfacție și apreciere.

 Aveți de gând să vă reîntoarceți în țară?

O altă întrebare delicată! Da, avem multe planuri, printre care deschiderea unei alte clinici pentru românii din Torino, iar după aceea deschiderea unei clinici în Constanța prin care să aducem un suflu nou stomatologiei românești prin prezentarea metodei noastre de a trata pacienții, metodă CRYSTALDENT.

Andi Rădiu


Contact:

pagina Facebook: CrystalDent Cabinet Stomalotogic Romanesc

Written by admin

Expoziția IA Aidoma ajunge în Elveția

România salută Viena, concert extraordinar la Palatul Schönbrunn și expoziție de produse tradiționale în Michaelerplatz