APDA, 15 septembrie 2017 – Fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni, în prezent deputat de Vrancea, județul despre care se spune că a plecat cu totul în străinătate, Angel Tîlvăr vorbește, în interviul acordat Agenției „Diaspora Azi” despre traficul de persoane care este amplificat de fenomenul migrației, dar și despre Congresul Românilor de Pretutindeni și implicarea diasporei în sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.
Domnule Angel Tîlvăr, sunteți deputat de Vrancea, județ despre care se spune că a plecat cu totul în străinătate. Aveți statistici despre cei plecați și ce faceți pentru a încerca să-i readuceți înapoi?
«Vrancea nu este pe primul loc, ci undeva pe poziţia 8 – 9 la nivel naţional, în conformitate cu cifrele puse la dispoziţie periodic de către Institutul Naţional de Statistică. Dar, chiar dacă sunt deputat de Vrancea, cred că nu este atât de important locul exact de unde pleacă românii, ci faptul că mulţi concetățeni ai noştri decid să părăsească ţara. După cum ştiţi, decizia acestora de a reveni depinde de o multitudine de factori, unii de natură personală. În programul de guvernare prezentat de Partidul Social Democrat la alegerile de anul trecut se regăsesc multe măsuri care îi pot motiva pe oameni să revină acasă.»
Sunteți coordonator al Grupului de lucru privind combaterea traficului de persoane din Parlamentul României. Știrile despre români exploatați sau în stare de sclavie în Europa sunt frecvente. Ce măsuri de combatere reale sunt sau pot fi puse în aplicare?
«Şi în perioada în care mi-am exercitat mandatul în Guvernul României, ca şi acum, am considerat că prezenţa cât mai multor ataşaţi pe probleme de muncă şi de afaceri interne pe lângă misiunile diplomatice ale României are un rol benefic în chestiunea respectării drepturilor românilor şi în identificarea situaţiilor care necesită intervenţia statului român. Totodată, trebuie să ţinem cont de faptul că flagelul traficului de persoane este amplificat de fenomenul migraţiei, accentul pe care îl punem fiind deopotrivă pe combatere, dar şi pe prevenire. Este o luptă de durată pentru noi, întrucât România este şi ţară de origine, dar şi ţară de destinaţie pentru traficul de persoane şi exploatarea prin muncă, iar interesul nostru se îndreaptă atât către identificarea infractorilor, cât şi către asistența pe care o acordăm victimelor.»
Străzile Europei sunt pline de românce traficate, în timp ce protectorii lor etalează în țară averi nejustificate. De ce nu se poate limita fenomenul?
«Întreaga noastră activitate vizează tocmai limitarea fenomenului. Cred că datele oficiale vorbesc de la sine despre acest lucru. Cel mai recent raport pe care Parlamentul României l-a elaborat pe tema traficului de persoane conţine informaţii publice, care pot oferi o imagine vizavi de fenomen şi de răspunsul pe care statul român îl dă acestuia.»
Ați fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni. Ce v-a impresionat cel mai mult în această funcție? Ați aflat lucruri pe care, până atunci, nu le știați?
«Cel mai mult m-a impresionat dragostea pe care românii de pretutindeni o au pentru ţara lor, ca şi căldura cu care aceştia sărbătoresc evenimentele importante care au legătură cu România. Întotdeauna aflăm lucruri noi şi întotdeauna trebuie că, aflând aceste lucruri noi, să le folosim pentru a ne face munca mai bine. »
Care ar fi proiectele pe care le-ați dori continuate și consolidate la Ministerul Românilor de Pretutindeni?
«Mi-aş dori să văd continuate toate acele proiecte care vizează educaţia şi păstrarea identităţii româneşti. »
Ați fost președinte interimar al PSD Diaspora, în prezent condusă, se pare că tot interimar, de Ovidiu Iane, secretar de stat la MRP. Ce explicație aveți pentru lipsa aproape totală de impact a acestei organizații?
«Abordarea ideologică şi politică în afara graniţelor are particularităţile ei şi depinde de fiecare membru al PSD să convingă mai mult sau mai puţin în comunitatea în care acesta trăieşte. Am o mare apreciere pentru foarte mulţi colegi cu care am lucrat în cele câteva luni în care am asigurat interimatul şi sunt sigur că rezultatele politice pe care le vor avea aceştia vor fi din ce în ce mai bune. »
Parlamentul României, din care faceți parte, este organizator, prin lege, al Congresului Românilor de Pretutindeni. Sunteți coresponsabil, cum s-ar spune. Ce părere aveți de prima ediție a Congresului și ce credeți că va urma?
«Din orice experienţă sunt multe lucruri care se pot învăţa. Parlamentul a fost, aşa cum spuneaţi în întrebare, cel care a creat cadrul pentru desfăşurarea primei ediţii a Congresului. Cred că succesul următoarei ediţii va depinde de echipa aleasă la primul Congres, de credibilitatea pe care această echipă o are în faţa celor care se vor implica în viitor în această manifestare şi formă de reprezentare pentru românii de pretutindeni. »
Cum se poate implica diaspora în sărbătorirea centenarului Marii Uniri, anul viitor?
«Sunt convins că atât asociaţiile româneşti, cât şi presa de limba română îşi vor aduce contribuţia proporţional cu dragostea pe care o poartă României. Eu am colaborat foarte bine atât cu mediul asociativ, cât şi cu mass media românească de peste hotare, atunci când a fost vorba de astfel de evenimente şi sunt convins că marele Centenar va demonstra capacitatea românilor de a fi uniţi şi de a se bucura împreună de un moment extraordinar, care are, ca fundament, dar şi ca scop, dragostea de ţară.»
Diaspora Azi