in

Ana Liliana Ionescu, Tenerife: ”Încerc să-i fac pe români să înţeleagă că trebuie să fim uniţi, să ne ajutăm unul pe celălalt”

APDA, 6 octombrie 2017 – Astăzi, povestea este a ei, a Anei Liliana Ionescu, o olteancă de 44 de ani, originară din Slatina dar care acum locuieşte în Tenerife. Acolo face ceea ce o împlineşte sufleteşte: ajută români, organizează spectacole româneşti, totul  ”pentru a mai alina dorul de plaiurile mioritice  din ţara noastră dragă”, ne-a spus ea.

Românca a povestit într-un interviu pentru agenția Diaspora Azi – APDA momentele prin care a trecut cu familia de la plecarea din țară și proiectele pe care le are.

Când aţi ajuns în Tenerife şi care au fost motivele care v–au determinat să va stabiliţi aici ?

Luna aceasta, pe 2 octombrie, am împlinit 15 ani pe insulă. Îmi amintesc cu plăcere acele momente, eram cu fiica mea Denisa, avea 3 ani şi 7 luni, iar soţul ne-a aşteptat emoţionat la aeroport. El deja plecase în acelaşi an, în februarie , zicandu-mi că nu mai vrea să lucreze în Israel, mergem spre Europa, pentru a oferi fetiţei noastre alt stil de viaţă şi să ne bucurăm de frumusețea insulei. O altfel de schimbare, spre Europa!

Ați avut și momente grele ?

Din păcate, fiica mea nu s-a acomodat şi la câteva luni am trimis- o în România,  iar noi am rămas pentru a nu avea interdicţie la graniţă. Aici a început greul…viaţă diferită, puţini români cu care să comunici…

La început am lucrat la o familie minunată, de burghezi aş zice, de  la Orotava, în partea de Nord a Insulei, familia Salazar. Tatăl doamnei care-i ţineam companie, a fost primul Guvernator de Santa Cruz. Acolo  am fost tratată nouă  luni de zile foarte bine, îmi făcuseră şi asigurare privată de sănătate şi am lucrat cu drag având uniforme ca în «Telenovele». Am cunoscut oameni educaţi , foarte modeşti, iar  viziunea mea despre localnici era minunată.

În 2004 am hotărât să ne întoarcem în România unde am născut-o pe Patricia.

Cum a fost reîntoarcerea ?

Din banii câştigaţi  am cumpărat un  teren lângă Făgăraş ca să ne facem o casă pentru când venim în ţară. Soţul a reuşit astfel să îşi îndeplinească  visul, apoi am revenit în Tenerife în vara anului 2006 cu ambele fete.

Când ați început să organizați evenimente pentru români ?

După câţiva ani m-am  gândit să fac ceva pentru românii stabiliţi în Tenerife. Aveam dorinţa  organizării unui spectacol, pentru a mai alina dorul de plaiurile mioritice  din ţară noastră dragă. Am reuşit cu artista Carmen Şerban să organizez primul 1 decembrie 2012 în Insulele Canare ,o artistă care ne-a adus muzică românească în Atlantic. Nu a fost uşor, dar cum eu tot ce îmi propun realizez,  am mers mai departe cu toate obstacolele provocate de alţii. Era sentimentul unităţii şi am reuşit !

Ce activități mai aveți în plan?

Acum sunt vicepreşedinte al  Asociaţiei Rumacan pe Insulele Canare şi delegat pe Insula Tenerife şi fac parte şi din Consiliul Bisericii Ortodoxe Române din Tenerife.

Asociaţia a realizat un proiect de care suntem mândri. Am desfăşurat pe parcursul a trei ani Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Anul acesta am organizat  Ziua Internaţională a bluzei româneşti, IA. Tot ce am făcut  a fost din inimă, nu este uşor să uneşti românii dacă ei nu simt asta, am încercat să-i fac să înţeleagă că trebuie să fim uniţi, să ne ajutăm unul pe celălalt.

În prezent unde profesaţi?

În prezent sunt Speaker coach personal şi profesional şi consultant  pentru Investiţii financiare cu  criptomonede.

Ce credeţi s-ar putea schimba în România pentru că românii să se întoarcă în ţară?

Eu cred în schimbare, pentru că am avut multe provocări pe are le-am putut  depăşi, îmbunătăţi.

Ne reinventăm şi nu ne mai lăsăm manipulaţi, iar românii plecaţi au altă mentalitate, experienţă, însă depinde de fiecare dacă vrea să împartă cu ceilalţi ceea ce a învăţat în această călătorie în ani, realizată în Diaspora.

Ştiu că omul sfinţeşte locul, iar când o faci cu seriozitate şi pasiune totul se poate schimba.

Vă gândiți la reîntoarcerea în patrie?

În urma unor schimbări, de anul acesta am decis cu soţul să facem un proiect de agroturism în ţară, unde am construit deja o cabană în zona Făgăraş. Vrem să aplicăm ceea ce am învăţat  aici, să promovăm România altor naţionalităţi, mai ales spaniolilor  din Insulele Canare. Să fac întâlniri de coaching cu localnicii pentru a-şi redescoperi  potenţialul, să aibă încredere în ei, să se respecte, să se autoeduce.

Daniela Popescu

Written by admin

Ministrul diasporei: «Avem 4 milioane de români ce lucrează în străinătate și care își pun constant întrebări legate de țara de origine»

«Sunt de 15 ani în Spania, dar abia aștept să ajung la cabana mea de lângă Făgăraş şi să dezvolt agroturismul, să invit spaniolii să cunoască ţara noastră»