in

Ministrul diasporei: «Avem 4 milioane de români ce lucrează în străinătate și care își pun constant întrebări legate de țara de origine»

APDA, 6 octombrie 2017 – Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac , a fost invitată să vorbească despre românii din străinătate la Bucharest Forum, reuniune prestigioasă care reunește experți și oficiali din politică externă, apărare și jurnaliști de prestigiu.

“Acum 10 ani, cetățenii noștri au zis ‘Acum suntem europeni’. Acum văd acest moment ca pe unul de cotitură. Azi avem aproximativ 4 milioane de români ce lucrează în străinătate și își pun constant întrebări legate de țara de origine, legate de identitatea lor”, a afirmat Păstîrnac, potrivit Agerpres.

“Românii cred în Europa mai mult decât alți cetățeni europeni. Istoric vorbind, aici susținerea pentru Uniunea Europeană a fost printre cele mai puternice. Este legat în mare parte și de faptul că mulți români se uită spre Bruxelles pentru a găsi soluții la problemele lor sau la aspirațiile lor. Acesta este un aspect uneori pozitiv, alteori mai puțin benefic, deoarece, uneori, răspunsul este mai degrabă la București sau în zone ale țării”, a spus șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a punctat că, “dacă există state membre care sunt recalcitrante la a primi indicații de la Bruxelles, nu este cazul României”. Mai mult, ea a afirmat că România deja “creează punți în Europa” cu cetățenii care lucrează în străinătate.

Bucharest Forum este organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the US.

Oficiali de rang înalt, importanți reprezentanți ai mediului de afaceri și experți la nivel mondial s-au reunit pentru a șasea oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2017, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, organizat în București, între 4–6 octombrie.

Bucharest Forum 2017 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Cercului Militar Național, Comisiei Europene, Băncii Naționale a României și Primăriei Sectorului 5.

Anul acesta, Bucharest Forum se bucură de participarea a 300 de participanți și peste 50 de speakeri din Europa, America, regiunea Mării Negre, regiunea Caucaz și Asia, printre care se regăsesc și jurnaliști de la CNN, The Economist, Fox Business Network, The Atlantic și Emerging Europe.

Written by admin

VOCEA DIASPOREI – Andreea Luminița Lata, Viena: ”Propun înființarea Psihologul Poporului pentru a schimba mentalitatea românului”

Ana Liliana Ionescu, Tenerife: ”Încerc să-i fac pe români să înţeleagă că trebuie să fim uniţi, să ne ajutăm unul pe celălalt”